Publicacions

Any 2015:

Inventaris dels fons musicals de Catalunya. Volum 8: Fons de la catedral de Tarragona.

Francesc Bonastre i Bertran, Josep Maria Gregori i Cifré, Montserrat Canela i Grau

llibre

El fons musical de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Tarragona conserva 4 col·leccions de repertori musical, manuscrit i imprès de significatiu relleu i importància per a l’estudi de la història de la música catalana. 1.114 obres d’autor, 299 obres anònimes, 74 llibres corals, 5 llibres de faristol i 118 impresos.

La col·lecció reuneix obres generades entre els segles XVII i XX. Bona part d’aquest repertori pertany a l’obra compositiva dels propis mestres de capella i organistes que se succeïren en l’exercici dels magisteris de la Seu tarragonina.

 

 

Joan Crisòstom Ripolles (1678-1746). Música eclesiàstica per a 1, 2, 4, 6 i 8 veus.

Josep Maria Gregori

968Joan Crisòstom Ripollès nasqué a la vila de Torreblanca el 1678 i traspassà a la ciutat de Tarragona el 1746. Degué rebre la seva formació musical en una de les escoles catedralícies properes a la seva terra natal, com ara Tortosa, Sogorb o Tarragona. El 23 de maig de 1699 va ser admès en qualitat de cantor contralt primer de la capella de música de la catedral de Tarragona, que des de 1695 dirigia el mestre Josep Escorihuela.

 

 

 

Any 2014:

De Rebus Gestis Ecclesiae. Els llibres de notes del capítol catedral de Tarragona (1734-1920).

Joan M. Quijada Bosch i Neus Sánchez Pié

9788499755212

En aquesta publicació s’ha recollit la informació detallada que contenen els 4 llibres de notes o De Rebus Gestis que es conserven a l’Arxiu Capitular de Tarragona reunida i relatada pels propis canonges, normalment el secretari o el doctoral.

Aquests relats van des de l’any 1734 fins a l’any 1930 essent la primera entrada la celebració d’un Te Deum per donar gràcies a Déu per les victòries aconseguides per l’exèrcit espanyol al regne de Nàpols el 24 d’octubre del 1734 i l’última l’adquisició per part del capítol d’un panteó al cementiri de la ciutat. Entre una data i l’altra es narren més de 500 esdeveniments succeïts a Tarragona durant els segles XVIII, XIX i XX. Entre totes les matèries podem destacar les referències a entrades de nous arquebisbes, reis, processons i rogatives per demanar pluja, l’exposició de fenòmens meteorològics rars així com altres episodis curiosos ocorreguts a Tarragona i el Camp.

Any 2012:

Memòria del setge i ocupació de Tarragona. La Guerra del francès en els fons documentals de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (1808-1814). 

Manuel Maria Fuentes i Gasó, Joan Maria Quijada Bosch i Neus Sánchez Pié. 

Setge

El llibre recopila la documentació del setge i de l’ocupació francesa que patí la ciutat de Tarragona que hi ha a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, entre ells, el testimoni inèdit com el Memorial del canonge Ignasi Ribes i Mayor. La publicació vol donar difusió a tot un seguit de documents valuosos per comprendre el període de la Guerra del Francès a l’Arquebisbat de Tarragona. Rafael Dalmau editor | Col·lecció Camí Ral número: 34 | Preu: 25,00 € Per adquirir-lo poseu-vos en contacte amb l’editorial: www.rafaeldalmaueditor.cat